Cum să decontaminăm pachetele și să reducem riscul de a aduce acasă coronavirus

Cum să decontaminăm pachetele și să reducem riscul de a aduce acasă coronavirus
Print Friendly, PDF & Email

Pentru că în această perioadă dificilă este foarte important să știm ne protejăm de infecția cu noul coronavirus, vă prezint mai jos un articol interesant pe care l-am citit pe site-ul american goop.com, despre ce procedură ar trebui să urmăm atunci când ne întoarcem de la cumpărături. Tot în articol veți găsi și un link către un filmuleț pe YouTube ce exemplifică practic acest lucru. Sunt recomandări utile pe care eu personal nu le-am văzut până acum în mass-media din România. Dumneavoastră veți decide dacă vreți și puteți să urmați aceste recomandări.


Distanțarea socială rămâne cel mai important lucru pe care îl putem face chiar acum. Centers of Disease Control and Prevention (CDC) a raportat că se crede că virusul se răspândește în principal de la o persoană la alta și că atingerea obiectelelor nu este considerat principalul mod de răspândire a virusului. CDC mai spune că nu are dovezi că coronavirusul este transmis prin alimente. Și totuși: Unii dintre noi ne dorim mai multe informații despre cum să aducem alimente și pachete acasă, fără să aducem și coronavirus. Așa că l-am întrebat pe Ron Kopito, doctor, profesor de biologie la Universitatea Stanford, ce face acasă. Acestea nu sunt protocoale care au fost testate cu coronavirus și nu sunt avizate de Stanford sau de vreo instituție medicală. Sunt doar sugestii pentru a face tot posibilul pe baza cunoștințelor actuale, de la cineva care știe să țină microorganismele sub control. Și dacă aveți precauții suplimentare pe care le utilizați, cu atât mai bine.

Am apreciat și un videoclip de la dr. Jeffrey VanWingen, MD, care vă solicită să vizualizați coronavirusul ca si un “sclipici” peste toate pachetele, pungile și produsele alimentare. Știți cum strălucirea este uneori lipicioasă și alteori plutește prin aer? Se împrăștie peste tot. În aceaste zile vei vrea să dizolvi “sclipiciul” și să-l speli înainte de a aduce diverse obiecte în casa ta curată.

Încă nu știm multe despre noul coronavirus, dar următoarele sugestii se bazează pe ceea ce știm. Din experimentele controlate, știm că SARS-CoV-2 (noul coronavirus) poate dura până la patru ore pe cupru, până la douăzeci și patru de ore pe carton și până la trei zile pe plastic și oțel inoxidabil. (CDC a raportat că ARN viral a fost detectat pe navele de croazieră la șaptesprezece zile după ce oamenii au scăpat, dar nu știm despre cât de infecțios a fost acest ARN.) Știm, de asemenea, că multe persoane care sunt testate pozitiv pentru COVID-19 sunt asimptomatice. Aceasta înseamnă că lucrătorii din magazinele alimentare, restaurante și livrare pot să nu știe că răspândesc virusul, astfel încât obiectele ar putea fi contaminate înainte de sosirea noastră la domiciliu.

În general, prof. Kopito sugerează tratarea a tot ceea ce provine din afara casei tale ca și cum ar fi contaminat: „Desigur, nu totul este contaminat, dar pentru că nu poți spune ce este și ce nu, este prudent să presupui că lucrurile sunt." Există atât de multe tipuri de alimente și pachete încât nu este realist să le acoperim în detaliu. Dacă doriți să fiți foarte vigilenți, prof. Kopito recomandă separarea și decontaminarea a ceea ce aduceți acasă.

Înainte de cumpărături

  • Creați o zonă de decontaminare în garaj sau în altă parte, care este separat de locul în care mergeți zilnic, dacă este posibil. Aici veți lăsa orice elemente pe care nu trebuie să le utilizați sau să le refrigerați imediat pentru cele trei zile necesare pentru ca eventualele urme de SARS-CoV-2 care ar putea să moară.
  • Înainte de cumpărături: creați o zonă de curățare, separată de zona de decontaminare, unde articolele vor fi decontaminate pentru utilizare imediată sau refrigerare. Aveți la îndemână foarfece și coș de gunoi.

După cumpărături

  • Igienizați-vă mâinile după cumpărături, astfel încât să nu vă contaminați ușa de la intrare. Deschideți ușa din față și toate ușile către zona dvs. de decontaminare și spre zona dvs. de curățare.
  • Aduceți toate alimentele și ambalajele neperisabile în zona dvs. de decontaminare și lăsați-le acolo timp de trei zile sau o zi pentru cutii de carton.
  • Aduceți produse, carne și alte perisabile în zona dvs. de curățare. Mâinile tale ar putea fi acum contaminate. Spălați-le înainte de a atinge ceva (de exemplu, închiderea ușii de la intrare)

Pentru produse proaspete (ex: fructe, legume) sau orice altceva puteți înmuia în apă cu săpun:

  • Cu mâinile curate (sau cu ajutorul altei persoane) umpleți o chiuvetă plină cu apă cu săpun.
  • Puneți produsele în apa cu săpun. Mâinile dvs. sunt acum contaminate din saci. Puneți pungile în coșul de gunoi sau în zona de decontaminare, apoi spălați-vă pe mâini. Înmuiați produsul timp de cincisprezece minute, apoi frecați, clătiți sub apă curentă și puneți-l pe o cârpă curată pentru a se usca.

Pentru perisabile (ex: carne), învelite în pungi de plastic și hârtie:

  • Cu mâinile curate (sau un ajutor), în afara zonei de curățare, așezați containere sau pungi curate pentru a depozita mâncarea. Înapoi în zona de curățare, desfaceți hârtia/punga și puneți-o în coșul de gunoi. Mâinile tale sunt acum contaminate. Goliți carnea din punga de plastic într-unul dintre recipientele curate plasate în afara zonei de curățare. Puneți punga murdară în coșul de gunoi. Spălați-vă mâinile înainte de a închide recipientul și a-l păstra în frigider.
  • Produsele de carne proaspătă ar putea fi contaminate - consideră-le necontaminate numai după ce au fost gătite.

Pentru recipiente impermeabile, cum ar fi sticlele de plastic cu suc sau cutii de lapte:

  • Pulverizati cu un dezinfectant. Folosiți dezinfectanți înregistrați în EPA, conform indicațiilor asupra produsului. Alternativ, faceți-vă propriul dezinfectant adăugând patru lingurițe de înălbitor la un sfert de apă într-o zonă bine ventilată. După aplicare, lăsați cel puțin un minut să se dezinfecteze soluția de înălbitor.
  • Sau spălați bine cu apă și săpun așa cum vă spălați mâinile.
  • Recomandările noastre privind utilizarea gelului sau a șervețelelor pe bază de alcool în acest scop se bazează pe recomandările CDC pentru igienizarea mâinilor și pe cercetările publicate. Este nevoie de douăzeci până la treizeci de secunde pentru ca alcoolul 60 până la 70 la sută să fie eficient, așa că este recomandat să utilizați o cantitate generoasă de produs care se menține pe suprafață cel puțin douăzeci de secunde.

Pentru cutii de cereale:

  • Deschideți cutia. Fără a-l atinge, scoateți punga interioară de cereale pe o suprafață curată în afara zonei de curățare. Renunțați la cutie. Spală-ti mainile.

Și iată un sfat suplimentar de la dr. Kopito: „Dacă este posibil, cumpărați o cutie de mănuși de unică folosință. Folosiți-le atunci când faceți cumpărături, cumpărați benzină sau gestionați mărfuri care pot fi contaminate. Cel mai important, îndepărtați și aruncați mănușile înainte de a intra în casa dvs., atingeți clanța, deschideți ușa mașinii sau conduceți. După ce au fost folosite pentru a atinge materialele contaminate, mănușile ar trebui să fie presupuse că sunt contaminate. Amintiți-vă, chiar dacă utilizați mănuși, ar trebui să vă spălați pe mâini sau să folosiți soluție de igienizare la întoarcerea acasă. "

Acest articol este doar în scop informativ. Nu este, și nici nu este intenționat să fie, un substitut pentru sfaturi medicale profesionale, diagnostic sau tratament și nu ar trebui niciodată apelat la sfaturi medicale specifice. În măsura în care acest articol prezintă sfaturile medicilor sau ale medicilor, opiniile exprimate sunt opiniile expertului citat și nu reprezintă neapărat părerile de la goop.com

Articol preluat de pe goop.com. Vezi articolul original aici

 

Alte filme utile despre cum să vă protejați puteți urmări aici pe canalul de YouTube al dr. Jeffrey VanWingen

Notă: puteți activa traducerea automată în limba română a filmelor (Setări > Subtitrări > Traducere automată > Română)